ORGANICHANA: skincare organic yang natural dan selamat

Assalamualaikum.


Ingat tak kes yang kecoh baru-baru ni? kes produk mengandungi kimia? lepas tu kemain pakat-pakat boikot tak mau guna produk tempatan sebab takut bahan kimia sedangkan siapa yang nak hasil sepantas superman kilat? pastuh mula lah terguna produk yang ada kimia lalu muka yang asalnya segak la jugak(pheewwiit), bertukar menjadi horror lalu menyesal tidak berguna lagi.. siapa? siapa? siapa lagi kalau bukan diri kita sendiri(PAANNGG muka sendiri..) haku la tu tapi itu dulu πŸ˜’

sebab tu kena guna produk yang natural dan selamat.lagi elok kalau produk tuh produk organic.hah! baru terbuka hati ke nak cari produk organic? sedangkan dah sekian lama kita tahu produk organic ni selamat, tapi sebab nak hasil yang cepat, kita sanggup tanggung pelbagai risiko yang berbahaya.tak tengok ke kat media sosial kecoh mercury tertumpah sikit dah kena panggil bomba? eh beraninya awak taruk benda tu kat muka.hari-hari pulak tu.eh takutnya..EH..! EH..! (terus cuak katakaauuu.. kahkah).

takpe, jangan risau.mulai sekarang meh ramai-ramai kita bertukar kepada produk yang natural dan selamat untuk kecantikan dan keselamatan jangka panjang, saya dah mula dengan produk dari ORGANICHANA.baca review di bawah sampai habis kalau anda memang sayangkan kulit dan diri.


jenama:
ORGANICHANA

maklumat lanjut dan pembelian:-
whatsapp: 016-7114112


info menarik produk ORGANICHANA:
πŸ’“  ORGANICHANA produk berasaskan organik dan semulajadi.80% bahan yang digunakan diimport dari U.S
πŸ’“ produk homemade, handblended, handcrafted dan dihasilkan di rumah sahaja.
πŸ’“ sudah 2 tahun berada di pasaran dan semakin berkembang kerana permintaan yang tinggi.
πŸ’“ ORGANICHANA mengeluarkan produk secara batch, dalam kuantiti yang terkawal untuk memastikan kualiti produk sentiasa berada di dalam keadaan baik.
πŸ’“ produk diformulasi dan dihasilkan sendiri.tiada lemak haiwan, halal dan tiada bahan kimia.
πŸ’“ hanya menggunakan minyak tumbuhan, butter dan  herba.
πŸ’“ produk pertama ORGANICHANA ialah lip balm, disusuli dengan lipscrub, sabun dan eye cream.
πŸ’“ produk ORGANICHANA adalah 100% homemade dan buatan tangan, BUKAN PRODUK REBRANDING yang dibeli secara pukal.
πŸ’“ menggunakan bahan asas seperti minyak zaitun, minyak kelapa dara, minyak bunga matahari, minyak castor, minyak kacang almond.
πŸ’“ organic dan natural, mempunyai cert USDA ORGANIC certified by quality assurance international(QAI), NASAA(australian & international organic certified) dan bahan-bahan lain adalah natural yang diproses tanpa bahan kimia dan GMO(genetic modified organisma).
πŸ’“ disebabkan hanya menggunakan bahan organic dan natural, produk ORGANICHANA hanya bertahan selama 3 bulan hingga ke setahun selepas dibuka.
πŸ’“ dijamin tidak mengandungi bahan kimia berbahaya seperti mercury, hydroquinon, paraben, phenoxyethanol, petroleum jelly, PABA, coal tar, butylated compounds(BHA), MICA, polyacrylamide, phtalates, talc, synthetic musks, SLS, dan bahan-bahan berbahaya lain yang bersifat 'carcinogen' dan membawa kepada kanser.
πŸ’“ selepas setahun beroperasi, ORGANICHANA telah melantik agent dan stokist.kini telah mempunyai 30 orang agent dan stokist sah di seluruh malaysia, singapura dan brunei.
πŸ’“ kini mempunyai dua outlet store di kota damansara dan shah alam(boleh whatsapp untuk dapatkan lokasi waze).


ORGANICHANA Bonita Liptint.
harga: RM23.00.
link produk: klik di sini

bahan:
πŸ’“ aloe vera organic certified.
πŸ’“ vitamin E.
πŸ’“ safflower oil.
πŸ’“soybean oil.
πŸ’“ red powder.

fungsi:
πŸ’“ melembabkan bibir.
πŸ’“ menggantikan lipstick yang sedia ada.
πŸ’“ warna red rose.
πŸ’“ menghilangkan bibir yang kering.
πŸ’“ effect kering meresap, melembabkan dan tidak berminyak.
πŸ’“ dihasilkan secara homemade,
πŸ’“ boleh dibawa solat.


pengalaman saya guna:
πŸ’– bau wangi yang 'manis' macam makanan.
πŸ’– warna terang dan cantik.paling cantik kalau buat gradient effect macam mekap korea.saya kan bajet korea(PAANNGG sekali lagi).
πŸ’– tahan lama di bibir tapi takde lah tahan setahun, overnya kau nih(tuan blog ni yang over).
πŸ’– tak keringkan bibir dan tak melekit
πŸ’– tekstur cair dan terasa ringan melayang-layang di bibir.
πŸ’– rasa manis bila termasuk kat dalam mulut tapi takyah arr sengaja telan πŸ˜’
πŸ’– bekas mudah dibawa ke mana-mana dan yang paling penting tak meleleh dan tak comotkan tangan/bag kita macam bekas produk lip tint yang lain, tak ada lagi kejadian acah-acah jari kau berdarah padahal tu lip tint ja ponnn πŸ˜’
πŸ’– saya suka lip tint ni.puas hati guna sebab cantik.walau tak mekap pun saya akan sapu lip tint, baru la nampak berseri, comel-comel dan tak pucat.haha saya nampak comel?(sila bermimpi) πŸ˜‚


warna yang buat saya nampak fresh dan tak pucat.


ORGANICHANA Homemade Lipbalm.
harga: RM15.00
link produk: klik di sini

bahan:
πŸ’“ cocoa butter.
πŸ’“ beeswax.
πŸ’“ strawberry flavour.
πŸ’“ papermint.
πŸ’“ shea butter.
πŸ’“ virgin olive oil.

fungsi:
πŸ’“ melembabkan bibir.
πŸ’“ menghilangkan bibir yang kering, rekahan dan bibir hitam.
πŸ’“ tidak mengandungi bahan kimia yang merosakkan bibir.
πŸ’“ tidak mengandungi petroleum jelly.
πŸ’“ mengurangkan permukaan kulit bibir yang hitam.
πŸ’“ 100% organic qualifications.
πŸ’“ freshly made by order.


pengalaman saya guna:
πŸ’– ni dia.., ni dia... lip balm terbaik di antara yang terbaik.dengar macam bodek, tapi hallo..! hari tu saya demam bibir saya terus jadi kering, terkopek, berdarah, perit, pedih, sedih(over) lepas tu saya guna lip balm ni.dalam masa beberapa hari saja bibir dah alami perubahan.pastuh tetiba saya terlupa nak pakai, cuak weh ingatkan bibir akan kembali kering dan terkopek, tapi hebatnya bibir mantain elok dan nampak sihat.sapu lah hari-hari untuk kesan yang terbaik.
πŸ’– bibir saya gelap dan pucat, lepas sapu lip balm ni nampak la cerah sebab dia ada warna pink-pink sikit.
πŸ’– kegemaran saya, setiap kali sapu mesti sapu tebal-tebal dan banyak lapis.takpe, tak rasa melekit pun malah tekstur bibir jadi lembut dan lembab.
πŸ’– saya tak suka lip balm yang ada kesan wax(seperti lilin) di bibir.mesti tak selesa dan sebenarnya tak membantu merawat bibir pun.wax ja lebih(ewah banyak komplen kauu..).tapi lip balm ni tak meninggalkan kesan wax.bibir terasa selesa walaupun saya sapu tebal-tebal.
πŸ’– bau macam dark chocolate, yummiihh!
πŸ’– rasa manis-manis bila lip balm termasuk kat dalam mulut.


kanan, gambar selepas guna lip balm.kiri tu sebelum guna lip balm.sebenarnya sebelum ni bibir saya lebih teruk dari ni sampai berdarah dan pedih.apa yang saya buat, saya sapu ORGANICHANA Homemade Lip Balm ni tebal-tebal dan biar sekejap.lepas tu saya gosok lembut bibir dan kulit yang kering tu pun tertanggal.lip balm ni dah lembutkan kulit sebab tu kuping mudah tertanggal.takde luka dan takde darah.hebat..hebat πŸ‘ pastuh sapu semula lip balm dan biarkan terus di bibir.fuhhh lega..!


ORGANICHANA Moist Lipscrub.
harga: RM13.00
link produk: klik di sini

bahan:
πŸ’“ virgin olive oil.
πŸ’“ african shea butter.
πŸ’“ cocoa butter.
πŸ’“ jojoba oil.
πŸ’“ strawberry flavour.
πŸ’“ refined sugar.

fungsi:
πŸ’“ sangat berkesan untuk menanggalkan sisa kulit mati yang menyebabkan bibir kusam, kering dan tidak menarik.
πŸ’“ melembabkan, mengandungi bahan organic yang sedap dan menambah lembapan.


pengalaman saya guna:
πŸ’– sapu di bibir dan gosok beberapa minit, kemudian yeaaa..! kulit kering dah tertanggal dengan jayanya.
πŸ’– bibir jadi lebih lembab dan lembut.
πŸ’– bau macam dark chocolate.sebenarnya bau manis-manis, tapi eh tak reti lah nak describe macam mana.dark chocolate bau paling hampir yang mampu difikirkan hewhew.
πŸ’– rasa manis-manis.termasuk dalam mulut tak jadi masalah sebab bahan natural tanpa bahan kimia pun.
πŸ’– nampak macam remeh tapi jangan skip step scrub bibir ni dalam penjagaan kecantikan terutama kalau kerap pakai lipstick.tak nak kan bibir kering dan gelap? kalau rajin scrub, produk penjagaan lain seperti lip balm pun dapat berfungsi dengan baik di bibir sebab sel kulit mati yang berada di permukaan kulit dah tertanggal pastuh kebaikan scrub bergabung dengan kebaikan lip balm, dapat lah bibir sihat, cantik, kebabom! πŸ˜‚


kiri tu sebelum scrub.kanan tu selepas dah scrub(tanpa sapuan lip balm).kulit bibir dah berubah jadi lebih elok, pergh.. pergh.


ORGANICHANA Organic Makeup remover.
harga: RM38.00
link produk: klik di sini

bahan:
πŸ’“ virgin olive oil.
πŸ’“ grapseed oil.
πŸ’“ almond oil.
πŸ’“ glycerin.
πŸ’“ jojoba oil.
πŸ’“ witch hazel.
πŸ’“ papermint.
πŸ’“ water.

fungsi:
πŸ’“ berasaskan air dan semi oil makeup remover.
πŸ’“ tidak berminyak.
πŸ’“ membersihkan mekap di wajah seperti eyeshadow, eyeliner dan lain-lain.
πŸ’“ tiada pewangi.
πŸ’“ cepat menyerap.
πŸ’“ melembabkan kulit.
πŸ’“ mencuci dengan mendalam.
πŸ’“ homemade dan mengandungi bahan organic.


pengalaman saya guna:
πŸ’– jenis spray, senang nak guna dan tak tumpah.spray ja kat atas kapas dan terus guna.tiada lagi kejadian remover ku tertumpah sewaktu dituang ke atas kapas 😭
πŸ’– bekas yang mudah nak bawa kemana-mana sebab bukan kaca(tak berat dan takyah risau pecah) dan yang penting sekali produk tak meleleh.
πŸ’– tekstur produk seperti air.ringan dan tak melekit.
πŸ’– tak berminyak, maka takde la kejadian orang minyak di muka.
πŸ’– tak pedihkan mata, tak pedihkan kulit.
πŸ’– berkesan hilangkan bedak, blusher dan lain-lain mekap asas di kulit.
πŸ’– kulit rasa selesa tanpa lekit.macam cuci mekap guna air.
πŸ’– saya cuba cuci mekap yang waterproof dan non-waterproof, saya dapati(cewah) remover ni sangat berkesan tanggalkan mekap non-waterproof tapi kena ulang cuci beberapa kali untuk tanggalkan mekap yang waterproof.
πŸ’– hasil terbaik untuk mekap yang non-waterproof.
πŸ’– ada bau macam tumbuhan tapi saya tak dapat kenalpasti bau apa πŸ˜‚


test kat tangan pula.kiri tu saya sapu mekap kat atas tangan.ada matte lipstick, pigmented blusher, eyeshadow, foundation+bedak, dan waterproof eyeliner.yang kanan tu sebelahnya saya cuci guna ORGANICHANA Organic Makeup remover yang dispray atas kapas.untuk bedak sekali sapuan kapas dah boleh tanggal.untuk matte lipstick, blusher dan eyeshadow perlukan 1,2  sapuan.waterproof eyeliner pulak perlukan 2,3 kali sapuan.not bad untuk remover yang berasaskan air.


ORGANICHANA Detoxgoats Milk Soap.
harga: RM30.00
link produk: klik di sini

bahan:
πŸ’“ coconut oil.
πŸ’“ glycerin.
πŸ’“ goats milk.
πŸ’“ cocoa butter.
πŸ’“ essential oil of orange & papermint.

fungsi:
πŸ’“ sesuai untuk kulit normal, sensitif dan kombinasi.
πŸ’“ boleh juga digunakan untuk bayi yang berumur setahun dan keatas.
πŸ’“ mempunyai glycerin semulajadi yang tinggi, sangat ringan dan lembut di kulit.
πŸ’“ sesuai digunakan di muka dan badan.
πŸ’“ memulihkan sunburn di kulit.
πŸ’“ kulit kering, eczema dan bersisik.
πŸ’“ kulit kusam dan berjerawat.
πŸ’“ mencerah.


pengalaman saya guna:
πŸ’– banyak buih, puas hati kalau nak cuci muka yang ada sisa mekap.
πŸ’– sabun lembut dan buih pun lembut.
πŸ’– kulit terasa bersih setiap kali cucian.
πŸ’– kulit tak rasa tegang atau kesat selepas cuci.rasa selesa, tak kering dan tak berminyak.
πŸ’– bau papermint.
πŸ’– sabun tebal, berbaloi untuk harga RM30.
πŸ’– saya suka buihkan sabun, sapu di muka dan urut lama sikit(tapi tak lebih dari seminit dua), pastuh cuci muka sampai bersih.boleh rasa perbezaan kat kulit.jadi lebih lembut dan lembab berbanding kalau gosok sekejap dan terus cuci.tapi takyah la gosok lama benau sampai nak tercabut kulit.carik nahas namanya tu😏
πŸ’– saya ada ruam di dahi, lepas cuci guna sabun ni saya biar ja tak pakai apa-apa produk lain di dahi.lepas hari-hari cuci guna sabun ni, ruam mula jadi kering dan nampak kurang.


nampak pakai tudung yang sama(sebab tudung ni favourite. buat gambar saya nampak cerah hehe) tapi ini minggu yang berbeza tau.maknanya kiri tu sebelum, dan kanan gambar selepas amalkan sabun ORGANICHANA Detoxgoats Milk Soap.ruam mengering dan berkurang.


website ORGANICHANA.ada banyak lagi produk menarik kat sini seperti krim buang tahi lalat, scrub mask dan lain-lain.harga pun murah dan mampu milik.yang penting, semuanya organic dan selamat tanpa bahan kimia.


maklumat lanjut dan pembelian:-
whatsapp: 016-7114112


terima kasih.

Palladio soft smokey makeup tutorial dan review produk PALLADIO

Assalamualaikum.


Untuk penggemar mekap earth color, kali ni saya tunjuk cara mekap soft smokey menggunakan tone earth color yang nampak soft, tak terlalu dramatik.mekap kali ni kerjasama bersama jenama mekap PALLADIO.pertama kali guna jenama PALLADIO tapi ohmai..! punya la best produknya, warna cantik dan pigmented.


tonton cara buat mekap ni.jangan lupa pilih HD, paling penting jangan lupa beli produk PALLADIO,
baru la hasilnya sama sebijik! ihiks😊


kat bawah ni gambar guna cahaya semulajadi.
.
.






bawah ni pula gambar guna lighting.
.
.










REVIEW PRODUK PALLADIO


PALLADIO jenama kosmetik dari U.S dan dicipta sejak 25 tahun yang lepas.kosmetik PALLADIO diperkaya dengan bahan botanical, herba dan vitamins.dicipta sesuai untuk semua jenis kulit, PALLADIO membantu wanita kelihatan berseri dan melindungi kulit dari tanda penuaan.dengan pelbagai pilihan produk dan warna, kita boleh mencipta pelbagai jenis makeup look yang diinginkan.


dijual di 40 buah negara,kini jenama PALLADIO dibawa masuk ke pasaran malaysia.dengan harga yang berpatutan dan mampu milik bermula dari RM11.90 hingga ke RM47.90, produk PALLADIO boleh didapati di Guardian.


* produk PALLADIO tidak diuji ke atas haiwan.



PALLADIO Rice Paper kod natural.
harga: RM20.90

fungsi:
πŸ’• Tisu unik dibuat dari beras semulajadi.
πŸ’• menyerap minyak di kulit.
πŸ’• ada dua bahagian, bahagian powder mengandungi rice powder.
πŸ’• guna bahagian matte untuk menyerap minyak dan kilatan, guna bahagian powder untuk touch-ups.
πŸ’• bentuk yang mudah dibawa, muat diletak di dalam dompet atau kocek.
πŸ’• terdapat dalam 3 kod warna.

Pengalaman saya guna:
πŸ’– mudah nak guna sebab 2in1, serap minyak dalam masa yang sama touch-up kulit macam pakai bedak.
πŸ’– nampak natural, ringan dan selesa di kulit, tak tebal macam pakai bedak.
πŸ’– berkesan menyerap minyak.lepas tu boleh nampak kesan minyak yang berjaya diserap di tisu.boleh tengok kat gambar atas ni,before and after, yang after tu kesan minyak yang dah diserap tisu.GELI hokeh! hihi.
πŸ’– minyak dan kilat kat kulit akan hilang, serta merta kulit nampak matte dan fresh.
πŸ’– mudah nak bawa ke mana-mana sebab kecil dan ringan.



PALLADIO Mate Blush kod bayberry.
harga: RM26.90

fungsi:
πŸ’• memberi kesan soft matte yang sekata di pipi.
πŸ’• satin finish melicinkan dan membantu menyembunyikan kesan garis dan kedut.
πŸ’• mengandungi bahan dari tumbuhan seperti apricot kernel, ginseng root extract. aloe dan chamomile extract,  membantu merawat dan melindungi kulit dari kerosakan akibat radikal bebas.
πŸ’• kulit kelihatan flawless dan gebu.
πŸ’• terdapat dalam 4 kod warna.

pengalaman saya guna:
πŸ’– jenis matte, sesuai untuk buat mekap yang gebu.
πŸ’– warna terang dan melekat di kulit.takyah sapu banyak kali sampai stress haha.
πŸ’– warna cantik dan tahan lama.
πŸ’– bagus sebab selain mewarnakan pipi, dapat merawat dan melindungi kulit, boleh guna tanpa risau kulit akan jadi rosak dan sebagainya.



PALLADIO Velvet Matte lipstick kod raw silk.
harga: RM25.90

fungsi:
πŸ’• warna mewah seperti baldu yang tahan lama.
πŸ’• kesan matte.
πŸ’• formula cecair berkrim yang melembabkan.
πŸ’• memberi kesan matte yang soft dan licin.
πŸ’• diperkaya dengan bahan botanical dan vitamins.
πŸ’• terdapat dalam 12 kod warna.

pengalaman saya guna:
πŸ’– dalam banyak-banyak produk PALLDIO yang saya dah guna, velvet matte lipstick ni yang paling saya suka.kiranya ini produk nombor satu dan dapat markah penuh dari saya haha.
πŸ’– warna sangat pekat dan terang, sekali sapu terus dapat cover bibir.
πŸ’– tekstur sangat berkrim, lembut dan mudah disapu.
πŸ’– warna tahan lama.
πŸ’– bibir nampak full macam angelina jolie! haha.saya serius, tak tipu.boleh tengok sendiri dalam tuto ni sebelum dan selepas pakai velvet matte lipstick.bibir saya berubah jadi lebih full.
πŸ’– pilihan warna yang cantik.semua kod warna memang cantik.
πŸ’– walaupun jenis matte tapi tak keringkan bibir.
πŸ’–  bibir selesa dan tak terasa seperti ada lapisan produk yang tebal di bibir.
πŸ’– 100% puas hati.the best product from PALLADIO!



PALLADIO Silk Fx Eyeshadow kod debutante.
harga: RM42.90

fungsi:
πŸ’• eyeshadow dengan teknologi yang inovatif.
πŸ’• formula unik liquid to powder yang menyaluti kulit seperti baldu.
πŸ’• setiap pallete dicipta khas menyerlahkan mata, dengan kedua-dua kombinasi warna siang dan malam.
πŸ’• dibentuk dengan 5 step yang mudah diikuti (all-over base, crease, higlighter, lid dan liner) atau gabungkan pelbagai warna matte atau shimmer untuk disesuaikan dengan gaya anda sendiri.
πŸ’• tahan hingga 8 ke 12 jam jika digunakan bersama eyeshadow primer.
πŸ’• terdapat dalam 7 kod warna.

pengalaman saya guna:
πŸ’– mudah nak guna terutama untuk beginner sebab setiap warna dah ditanda untuk digunakan di bahagian tertentu seperti all-over base untuk asas, crease untuk pelipat mata dan lain-lain.
πŸ’– warna agak pekat.
πŸ’– tone warna cantik dan kombinasi warna lengkap dari cerah ke gelap dan highlighter.
kombinasi macam ni senang nak create apa-apa ja mekap samada siang atau malam dan untuk apa-apa acara juga.
πŸ’– ada satu warna untuk liner, boleh guna warna ni ja untuk line mata dan gantikan eyeliner.jimat masa, jimat space(sebab takyah bawa/guna eyeliner) dan nampak lebih natural.
πŸ’– apply dulu eyeshadow base/primer dan warna eyeshadow ni akan nampak lagi terang dan tahan lama.
πŸ’– serba guna, boleh guna untuk lain-lain bahagian muka, contohnya highlighter saya guna untuk highlightkan bahagian muka, crease dan all-over base saya guna untuk contour hidung.
πŸ’– dapat sponge applicator, takyah guna banyak berus eyeshadow dah.
πŸ’– bekas yang kecil dan boleh letak dalam handbag.mudah nak bawa kemana-mana.



PALLADIO Brow Pencil kod taupe.
harga: RM20.90

fungsi:
πŸ’• boleh buat garisan halus seperti rambut/ bulu untuk mengisi(mewarnakan) kening.
πŸ’• gunakan bahagian berus yang lembut untuk softkan garisan.
πŸ’• memberi kesan natural di kening.
πŸ’• terdapat dalam 3 kod warna.

pengalaman saya guna:
πŸ’– celak lembut tapi tak mudah patah.
πŸ’– mudah nak garis sebab lembut, jadi warnanya mudah lekat di kulit.takyah tekan kuat-kuat.
πŸ’– saya suka kod warna taupe ni sebab nampak soft dan natural.kening tak nampak garang sangat.
πŸ’– mudah nak blend warna di kening.



PALLADIO Lash Obsessed Mascara kod black.
harga: RM40.90

fungsi:
πŸ’• bentuk berus maskara dapat menyalut rata setiap bulu mata.
πŸ’• menjadikan bulu mata kelihatan panjang dan lebat.
πŸ’• mengandungi bahan botanical dan vitamins.
πŸ’• terdapat dalam 1 kod warna.

pengalaman saya guna:
πŸ’– bulu mata tak bergumpal, nampak 'clean'.
πŸ’– bulu mata jadi panjang.
πŸ’– nampak natural.
πŸ’– warna hitam pekat.
πŸ’– mudah dicuci, sesuai untuk sesiapa yang tak suka maskara terlalu waterproof(sebab susah nak cuci).



seronok dapat cuba produk PALLADIO, harga pun murah ja.
sila cuba mekap yang saya tunjuk ni dan jangan lupa dapatkan produk PALLADIO di Guardian.


terima kasih.




jom makan.

Assalamualaikum.


Sekian lama teringin nak cuba messy milkshake yang popular di sistur cafe, tapi terpaksa melupakan hasrat tersebut sebab waktu tu diaorang buka dekat tingkat atas(saya tak berapa sihat nak naik tangga).tapi baru-baru ni diaorang dah buka kat tingkat bawah, so takleh jadik nih! mesti pergi nih(semangat pungpang pungpang).


order macam ada tiga orang, padahal berdua dengan husband je poonnn kahkah(gelak stress makan banyak).



menu.pilih dan tanda pada borang kaji selidik.lepas tu boleh bagi pada staff sistur cafe.



punca keterujaan melampau, messy milkshake ni antara yang special kat sini.kalau datang sila cuba.tak cuba tak jadiiikk...!



nasi goreng lamb chop pilihan husband saya.



mee hailam pilihan saya.



sausage steak, pilihan bersama(dan gemuk bersama, but i tak gemuk ponnn.. kenapa ni?).



teh o ais, pilihan husband iolss.



ini diaa.. ini dia messy oreo milkshake pilihan saya dan rakyat malaysia, puhaha..



lalu tepi jalan kalau nampak lighting terang benderang ni sah la memang sistur cafe.



dalam cafe.



dalam cafe.sempat tangkap gambar sementara tunggu makanan.



ini waktu kali kedua pergi dengan family saya.



kali kedua pergi hanya sempat tangkap gambar si comel ni haa.. messy strawberry milkshake.
makanan lain tak sempat tangkap gambar, perut dah tangkap dulu..kahkah(bajet lawak).


overall rasa makanan kat sini ok.minuman semua sedap-sedap.harga pun ok.
lokasi dia kalau menghala ke machang bubok, dia di sebelah kiri dekat deretan kedai.sebelum giat mara machang bubok.uolss boleh tengok kat fb atau ig sistur cafe sendiri.



terima kasih, bai ;)




Chriszen date makeup tutorial

Assalamualaikum.


Kini saya kembali dengan tuto mekap bersama Chriszen.
ini antara jenama kegemaran sebab mampu milik tapi produknya sangat berkualiti dan pilihan warna pun cantik.


nahhh..! tuto mekap untuk dating, phewwiittt! kahkah.dating tak semestinya dengan boyfrend, dating dengan kawan-kawan, dengan suami, dengan family, itu pun boleh dating dan bersiap lawa-lawa.tapi hey! kena paham pasangan dating kita selalunya tak kuasa nak habiskan masa untuk tunggu kita mekap secara over dan memakan masa yang lama, jadi ada baiknya kalau kita mekap secepat yang mungkin dengan teknik yang simple dan mudah dibuat, tapi tetap nampak sweet.itu lah mekap yang saya tunjuk kali ni.saya suka tunjuk mekap yang simple-simple je, so anda senang nak cuba buat sendiri.



selamat menonton dan jangan lupa pilih HD.


kat bawah ni gambar hasil mekap kali ni.
.
.
.










kat bawah ni gambar guna cahaya semulajadi
.
.
.




kat bawah gambar bersama produk Chriszen yang saya guna dalam Chriszen date makeup tutorial termasuk produk terbaru mereka, Chriszen puffy blush.kena cuba sendiri baru tahu betapa cantik dan tahan lama hasil mekap menggunakan produk Chriszen.
.
.
.

Chriszen:-
website: http://www.chriszen.com
fb: https://www.facebook.com/chriszenoffi...
ig: https://www.instagram.com/chriszen_of...



jangan lupa cuba mekap ni tapi sebelum tu beli la dulu produk Criszen πŸ’–


terima kasih.

Korean full brands makeup tutorial

Assalamualaikum.


Sebab ada banyak(tipu) mekap jenama korea dalam simpanan, jadi terus kata kat diri sendiri "apa kata survey buat tuto mekap guna full produk jenama korea nih?" sebab dah kata macam tu, mahu atau tidak kena lah buat jugak T__________T ini dilema dengan diri sendiri ke hapa? tak boleh tolak kalau cakap apa-apa kat diri sendiri.tapi bukan satu jenama sahaja, saya campur pelbagai jenama dan of course lah semuanya jenama korea.


disebabkan itu, maka terhasil lah tuto mekap yang super simple ini.meminimakan penggunaan produk setakat yang ada sahaja.sebab tu produk untuk lip saya guna untuk mekap mata, eyeliner saya tonyoh untuk shading hidung dan bb foundation sekali harung sebagai concealer.


sila pilih HD untuk kualiti tiada tandingan, kahkah.


dalam banyak-banyak foto, yang paling gedik lah yang paling clear ponnn..(cubit pipi).


owh ada pun yang behave dan clear, hewhew.


yang ini dengan cahaya semulajadi.saya suka efek di mata yang nampak basah-basah dan glowing.mekap ini sangat soft dan cantik bila di luar (dengan cahaya semulajadi).sila cuba ya?


tudung saya pakai tuh instant shawl, rose double loop dari fabulousiti beauty & closet


terima kasih.

Nagano Review | Mineral Facial Mist Spray, Whitening Day Cream, Romantic Purple Hydrangea Hand & Nail Cream.

Assalamualaikum.


Setiap kali dapat produk untuk dicuba saya mesti TERUJAHHH sebab nak tengok hasilnya kat diri sendiri macam mana.tapi wajib stop dulu semua produk yang saya guna, fokus dan tertib guna produk yang bakal direview sahaja.macam kali ni juga, saya hanya guna produk dari Nagano dan boleh kata hasilnya sangat memuaskan.


Kalau anda jenis yang pentingkan produk selamat untuk diri dan seluruh alam macam saya, please luangkan masa untuk baca sendikit info berkenaan jenama Nagano:-

Jenama asia untuk kulit asia
- Kulit orang asia berbeza dari kulit orang barat, kerana itu ada produk dari barat yang kurang sesuai untuk kulit orang asia dan selalunya lebih berminyak.Nagano adalah jenama produk dari jepun dan sangat sesuai untuk kulit orang asia.ianya berasaskan air, yang mana tidak meninggalkan kesan berminyak selepas disapu.ia juga tidak akan menyumbat pori anda.

Bahan semulajadi
- Nagano memahami kebimbangan penggunaan bahan kimia bertoksik pada kulit, jadi kesemua produk Nagano telah dirumuskan dengan bahan-bahan semulajadi kebanyakannya diperolehi daripada bunga-bungaan, buah-buahan dan lain-lain tumbuhan semulajadi.

Ringan dan lembut untuk kulit
- Produk Nagano telah dirumus dengan formula yang ringan dan lembut dari jepun, khas untuk penggunaan setiap hari bagi kulit yang halus/sensitif.

Selamat digunakan
- Kesemua produk Nagano telah dikilangkan di kilang bertaraf GMP dan disahkan ISO selain telah didaftarkan dengan Malaysian Pharmaceutical Board.

Tidak bertoksik
- Nagano hanya menggunakan bahan semulajadi dan tanpa toksik untuk formula produk mereka.

Tidak diuji ke atas haiwan
- Nagano menentang ujian ke atas haiwan, jadi tidak ada haiwan yang teraniaya sepanjang penghasilan produk Nagano.

Pembungkusan mesra alam
- Nagano juga mempunyai pembungkusan yang mesra alam menggunakan bahan-bahan semulajadi.bekas plastik yang dibuat daripada jagung, kotak kertas daripada kulit kayu dan dakwat soya untuk mencetak.

Untuk membeli secara online:

maklumat lanjut:
website: nagano.com.my
whatsapp: +6 01126551488
email: hello@nagano.com.my


saya cuba 3 produk full size dengan 2 produk tester.saya perasan packaging produk Nagano ni comel dan ada motif tumbuh-tumbuhan.kalau nak usha banyak lagi produk diaorang boleh klik link website  kat atas tuh.


Nagano Mineral Facial Mist Spray
.
.
Mineral facial mist spray
saiz: 100ml
harga: RM39.90(ex tax)
link produk: SINI

fungsi:
- mengandungi collagen dari mata air semulajadi.
- facial mist dengan formula yang ringan.
- kaya dengan nutrien yang memberikan rasa segar dan relaks sepanjang hari.
- mengembalikan tahap kelembapan dengan semburan halus yang kekal lembut di kulit.
- membantu melembab, melegakan dan menenangkan kulit anda.
- segera menjadikan kulit kelihatan sihat berseri(glowing).
- boleh juga digunakan untuk mengekalkan solekan wajah.
- sesuai untuk meningkatkan kelembapan dan seri kulit dengan segera.
- boleh disembur bila-bila masa yang diperlukan.
- sesuai untuk semua jenis kulit.
- tiada paraben.
- menghidratkan semula kulit, bagus untuk sesiapa yang berada di dalam ruang berhawa dingin dalam jangka masa yang lama.
- sesuai untuk dibawa ketika travel, untuk melembabkan ketika perjalanan kerana udara di dalam pesawat adalah sangat kering.
- saiz 100ml dan mudah dibawa ke mana sahaja termasuk didalam pesawat(hand carry).
- boleh digunakan sebelum atau selepas mekap.


tekstur produk seperti seperti air, mudah disembur dan ringan di kulit.

cara guna:
- sembur Mineral facial mist spray ke seluruh kawasan wajah dan leher.


kiri:
bahagian wajah yang tidak disembur Mineral facial mist spray.nampak kusam, kering dan kasar.

kanan:
bahagian wajah yang disembur Mineral facial mist spray.nampak glowing dan berseri.kulit jadi lebih lembut dan lembab.


keseluruhan wajah selepas disembur Mineral facial mist spray.
amboi lebih glowing dan berseri ya!

hasil penggunaan saya:
- saya suka tektur produk yang seperti air.rasa ringan dan cepat je serap ke kulit.
- bila-bila masa kalau rasa kulit tak bermaya, sembur ja Mineral facial mist spray, terus rasa macam waahhhh segar semula.. gituuuw.
- ada bau tapi baunya tak kuat, so takyah risau, saya sendiri pun tak pening kepala.
- boleh digunakan sebelum dan selepas mekap, mekap jadi tahan lama.kalau tak mekap pun boleh sembur untuk penjagaan kulit supaya lebih cun dan awet muda..hewhew.
- kulit akan jadi lembut dan lembab.berbeza berbanding tak sembur langsung hang tau tak.ewah marah pulak.
- nampak lebih glowing dan sihat.takde la kes nampak kusam tua sebelum waktu, uhuk..uhuk..!
- suka kesan segera dari Mineral facial mist spray ini.sembur-sembur ohmai, terus nampak kesannya di kulit.glowing, lembab cukup pakej dah.takyah tunggu berminggu, berbulan, bertahun.over tak i? ihiks.
- harus sembur Mineral facial mist spray dulu sebelum sapu day cream sebab tekstur kulit akan jadi lebih elok dan memudahkan sapuan cream.hasilnya kat kulit lepas tu pun lagi lembab dan glowing.
- satu lagi benda yang saya suka tapi mungkin orang lain tak kisah, packaging yang senang nak sembur.maksud saya, semburan dia jadi sekata, semburan jadi halus-halus kena kat kulit dan produk yang keluar pun banyak, tak kedekut.. hehe.


Nagano Whitening Day Cream
.
.
Whitening day cream
saiz: 30ml.
harga: RM39.90(ex tax)
link produk: SINI

fungsi produk:
- mengandungi collagen, gigawhite, macadamia seed oil dan timun.
- meningkatkan seri dan mengurangkan kemunculan bintik hitam dan hyperpigmentation.
- dengan bahan semulajadi gigawhite, kombinasi terbaik daripada 7 tumbuh-tumbuhan yang tumbuh di alps, day cream ini dapat memberi kesan memutihkan, mencerahkan, dan memberi lembapan yang mendalam.
- membantu menyamaratakan tona kulit dan hasilnya wajah kelihatan bercaya.
- membantu memberi kesan putih dan cerah sepanjang hari.
- melembabkan dengan mendalam dan memperbaiki tekstur kulit.
- kesan pemutihan segera.
- mempunyai haruman bunga yang ringan.
- sesuai untuk semua jenis kulit.
- tiada paraben.


tekstur berkrim tapi ringan dan berwarna putih pekat.

cara guna:
- setiap pagi sapukan Whitening day cream dengan rata ke seluruh wajah dan leher.


kiri:
bahagian wajah yang tidak disapu Whitening cream.nampak kusam.

kanan:
bahagian wajah yang telah disapu dengan Whitening day cream.nampak putih dan cerah serta merta.tapi dalam gambar ni nampak lebih putih sebab saya sapu lebih sikit, untuk tunjuk efek cream.


keseluruhan wajah selepas disapu dengan Whitening day cream.
wah wah.. putih dan cerah serta merta.

hasil penggunaan saya:
- tekstur berkrim tapi lembut, ringan dan warnanya putih pekat.
- tak berminyak dan tak melekit.ini yang kita mahukan untuk cuaca panas begini.seriously memang dia kawal minyak kat kulit satu hari suntuk.kulit saya jenis kombinasi, normal to oily dan kadang-kadang ada ruam halus kat muka.tersilap produk boleh jadi terlalu berminyak atau terus kering kontang(serius ini paling dibenci), but this product balancekan kulit saya dan minyak sedia ada yang selalu muncul tu pun berkurang.
- efek putih dan cerah serta merta! mula-mula tak perasan lepas tu macam "eh kenapakah mukaku nampak lagi cerah berseri?" kemudian baru sedar rupanya krim ini memberi kesan putih dan cerah serta merta selepas setiap kali sapuan.tak perlu tunggu lama sampai putus asa haha.
- ada bau bunga-bungaan yang lembut dan ringan.
- kulit jadi lembab dan lembut.
- cepat menyerap ke kulit.


foto terbaru selepas mengamalkan produk Nagano.paling suka sembur dulu Mineral facial mist spray, lepas tu sapu sekata Whitening day cream, last sekali sembur lagi Mineral facial mist spray.step ini buat kulit saya jadi extra lembab, lembut, cerah dan glowing.please try sendiri dan rasai perbezaannya macam mana.


Nagano Romantic Purple Hydrangea Hand & Nail Cream
.
.
Romantic purple hydrangea hand & nail cream
saiz: 60ml.
harga: RM29.90(ex tax).
link produk: SINI

fungsi produk:
- mengandungi ekstrak bunga hydrangea ungu, apple stem cell dan shea butter.
- Romantic purple hyrdangea hand & nail cream ini sebagai perawatan mewah setiap hari untuk tangan dan kuku anda yang cantik.
- krim tangan yang kaya berpelindungan dengan haruman menenangkan dari romantic purple hydrangea, meninggalkan kesan selembut sutera dan terpelihara sepanjang hari.
- haruman dari purple hydrangea memberi kesan menenangkan.
- shea butter untuk kesan lembapan yang mendalam.
- apple stem cell untuk pertumbuhan atau menjana semula kulit.
- tidak berminyak.
- tiada paraben.


tekstur krim lembut dan licin.

cara guna:
- picit sedikit di tangan dan urut lembut sehingga menyerap sepenuhnya.
guna setiap kali diperlukan untuk kesan lembap setiap hari.


kiri:
bahagian tangan yang belum disapu Romantic purple hyrangea hand & nail cream.
nampak kering dan kasar.bila disentuh juga terasa kering dan kasar.

kanan:
bahagian tangan yang sama selepas disapu dengan Romantic purple hydrangea hand & nail cream.
nampak lembab, lembut, dan sedikit cerah(sebab kulit lembab akan kelihatan cerah).bila disentuh kulit akan terasa lembut.

hasil penggunaan saya:
- tekstur seperti lotion tapi tak terlalu cair dan berminyak seperti kebanyakan lotion tuh.
- mudah diratakan dan cepat menyerap ke kulit.tak perlu guna tenaga kuasa dua haha! ok tak lawak T__________T
- bau wangi bunga.kalau duduk kat rumah boleh guna cream ini saja takyah sembur perfume segala.
- tidak berminyak mahupun melekit, selesa di kulit wooh.
- tiada lagi kulit kering dan kasar sebab setiap kali apply cream ini kulit akan jadi sangat lembut, walau dicuci pun masih terasa lembut.


Nagano Hair Serum & Nagano BB Cream
*tester.
.
.
saja-saja dapat tester yang ini, tapi kedua-duanya pun sangat bagus.hair serum buat rambut saya lembut, lembab, mudah diurus dan berbau wangi.bb cream pula buat mekap saya nampak licin dan natural.boleh dapatkan kedua-duanya dalam full size di website Nagano.



keseluruhannya saya suka produk Nagano terutama konsepnya yang mementingkan bahan semulajadi, alam sekitar dan keselamatan pengguna.plus, harga produk ni murah je.



disclaimer: review ini berdasarkan penggunaan pada diri sendiri dan penerangan dari pihak pengeluar, hasilnya mungkin berbeza untuk setiap orang.



terima kasih.